diumenge, 15 de juliol del 2012

Per tota mena de camins

A rel de la gairebé segura detecció o descoberta del bosó de Higgs s’ha pogut obviar, per uns dies, en una conversa entre amics, la gairebé monotemàtica i darrerament inevitable qüestió de la situació econòmica i de l’esforç estalviador dit –mal dit- “retallades”.


És clar que una conversa d’amics, no especialitzada en un camp tant complexe com la física quàntica, s’esdevé amb certa rapidesa cap a la deriva de les posicions més o menys apriorístiques de cadascú. Oimés quan a algú se li va ocórrer d’anomenar el bosó de Higgs com “La partícula de Déu”. Perquè, al cap i a la fi, la partícula maleïda, “goddamn particle” en anglès, es va convertir  en la partícula de Déu “god particle”.


Aquestes posicions apriorístiques, com allò altre de dretes-esquerres, quan hi ha un tema científic pel mig es converteixen en la suposada, antiga i falsa, antítesi racionalistes-creients. Maniqueïsme que darrerament, a casa nostra, s’ha vist exacerbat per la nova onada anticlerical.


Si volem, d’aquest episodi apassionant de la descoberta del bosó de Higgs, en podem aprendre moltes coses. Com el que diu John Ellis, físic teòric del CERN, en un correcte castellà, a l’entrevista que li va fer el programa “Informe Semanal”:


“Si alguien quiere creer en una respuesta religiosa, nosotros, científicos, no podemos decirle que no, porque no tenemos una respuesta científica a algunas preguntas muy fundamentales”.



Si. Podem aprendre molt. Però hem de seguir caminant. Per tota mena de camins.

2 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Si hi ha moltes coses fosques i un altre científic, també deia que mai es podrà demostrar la inexistència de Déu!

Però una cosa és la fe i una altra l'església. Amb algunes actuacions d'una part de l'església catòlica, no m'estranya que hi hagi anticlericalisme...

Gabriel Jaraba ha dit...

La trista història del nostre país ens ha fet ignorants. Per exemple, ignorants que només hi ha una Església de Crist i que l'Església Catòlica de Roma n'és una part, per bé que gran. Hi ha altres parts que no son l'església romana on els qui creuen (creiem) en l'Evangeli poden acollir els contraris a l'exageració clerical.