dimecres, 15 d’agost del 2012

"Haylas"

La fotografia és d'aquí
Acabo de veure al Canal 33, (el canal on es fa televisió generalment bona, i per tant no apta per a emetre-la per TV3), el programa de divulgació “Què, Qui, Com”, després de veure un altre molt bon programa: “Thalassa”. No és que sigui especialment afeccionat als programes de divulgació científica, però aquest m'ha interessat.
Un dels temes que s’han tocat avui al programa és la influència de la lluna en les activitats humanes, bàsicament les relacionades amb la pagesia i amb els boscos. 
S’han exposat els fets amb prou claredat perquè tothom ho poguéssim entendre, i molts, sobretot els que tenim cabells blancs (si ens en queden), hem recordat consells de tota mena o explicacions relacionades amb la oportunitat de sembrar determinades plantes o de tallar els arbres, per exemple.
Fotografia de
El presentador –o la veu en “off”- s’han encarregat però de dir-nos, -que jo recordi un mínim de dues vegades, una de les quals al final.- que aquests fenòmens  no estan provats científicament.
Vet-ho aquí. Estem com en allò dels gallecs: jo no crec en bruixes, “pero haberlas, haylas”.

Son aquests, fenòmens provats per segles. Però com s’ha dit “no estan provats científicament”.

Doncs el món científic té un de dos problemes possibles. O no saben fer-ho, o no tenen voluntat per a posar-s’hi. 

2 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Em sembla que el món científic està massa enfeinat buscant subvencions i preparant publicacions....., o de trobar la forma d'emigrar!!

Gabriel Jaraba ha dit...

El mètode científic té un problema gros. Prova trivialitats i no pot provar el que realment interpel.la. Cal rellegir Feyerabend.