dimecres, 23 de desembre del 2015

Que ens il·lumini


(El fins ara darrer pessebre a muntanya dels Cargolets
Sant Cugat de Gavadons 2013)

És tant senzill com posar “pessebre muntanya 2015” al cercador, per a veure que enguany tampoc mancaràn els pessebres a muntanya. Al·leluia.
Aquesta vegada, per segon any consecutiu, no hi serà el meu pessebre i dels Cargolets, que també han vingut les coses de gairell i si no és possible d’anar-hi tots o gairebé, no hi ha festa.
I diem doncs, serà l’any que ve si Déu vol, que no cal cap sobreesforç quan, com dic, no mancaràn pessebres a muntanya.

Lluny de llumetes fredes, amb símbols que només estimulen a inmergir-se en aquesta mena de "mercat de Calaf" en que han esdevingut les festes nadalenques, enguany els pessebres a muntanya seran il·luminats, a més de per l’estrella d’orient, per una lluna plena que no es dona gaire sovint.
Recordo perfectament, el que representa caminar per la muntanya o la plana una nit de lluna plena. És un plaer que s’ha d’experimentar amb tots els sentits.
I recordo quan ho vaig descobrir una nit, jo era molt jove, que vaig participar en una marxa nocturna; vet aquí que em va saber greu d’estar pendent del plànol i la regularitat. Després, temps he tingut per fruir l’experiència d’un camí de nit com a únic objectiu.

Valdria la pena d’anar a un lloc o altre a veure un pessebre la nit de Sant Esteve, per exemple, que la de Nadal no és adient ser fora de casa. I cantar-li a veu baixa una cançoneta a tall d’oració, tot demanant-li que no ens negui l’esperança si encara avui permetem, impotents, que torni a néixer a qualsevol establia o camp de refugiats. Fa mal de recordar allò que diuen que ens digué “allò que feu als vostres germans, a Mí m’ho feu.”

Que la llum de Nadal, la llum pròpia de Nadal més enllà de la lluna plena, ens il·lumini a tots plegats.

Molt bones Festes a tothom!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també espero que l'any vinent, poguem anar a posar un pessebre a la muntanya com hem fet altres vegades, però en el entretant, també et desitjo BONES FESTES. Núria

Ramon ha dit...

Un post de Nadal que respira aire net. Un goig llegir-lo i imaginar.
Bon Nadal i Feliç 2016, Xiruquero!.

Pere de can Peret ha dit...

Bé, esperem que el proper Nadal el vostre pessebre de muntanya sigui a la llista de possibles pessebres a visitar.
Desitjo que passeu unes bones festes i que dins les nostres possibilitats treballem per un mon mes just...

Gatsaule ha dit...

Molt bones festes, Xiruquero, espero que tinguis una bona entrada d'any!! Vaig pensar molt en tu al final de la patxanga de diumenge...

Marta ha dit...

Pere, arribo tard per Nadal però l'any no s'ha acabat. Gràcies per les teves paraules. Com sempre són un alè. Que tingueu una Bona entrada d'Any!

Salvador ha dit...

Com sempre Pere, un post ple de sensibilitat i de poesia.
També us desitjo una bona entrada d'any i a veure si els àngels i el Bon Déu ens donen algunes alegries el 2016, que les necessitem a nivell depaís...
Una abraçada
Salvador

esparver ha dit...

Bon Nadal i Bon 2016 Xiru.

Racons de la nostra terra ha dit...

i que tinguem totes i tots un molt feliç any nou ple d'alegries, certeses i salut per seguir trescant amb il·lusió per aquest nostre estimat país!