divendres, 24 de juliol del 2020

El Butlletí

M'arriba un correu electrònic d'una entitat excursionista, a la que pertanyo,  amb una adjunció: El Butlletí.

El pdf que el conté permet veure'l i llegir-lo perfectament, i les fotografies, fetes amb alta resolució, es veuen perfectes, fins i tot muntanyes, boscos i qualsevol objecte retratat es veu millor que imprès en paper.
En el correu se'ns fa saber que d'ara en endavant, el Butlletí serà digital, deixant doncs d'aparèixer en paper. Val a dir que els darrers temps ja es podia també veure el pdf. a la web de l'entitat, però es seguia imprimint en un gest amable -i massa car- envers aquells socis, gairebé tots grans o molt grans, que no han volgut -els més- o no han pogut -els menys- adaptar-se als nous temps, que per cert, no son tampoc tant nous.
Una actitud aquesta ben respectable. Cadascú es posa els propis límits quan això depèn de la pròpia voluntat. I conec més d'una persona que davant l'esforç personal dels nous aprenentatges i el balanç de les satisfaccions i costos, ha preferit deixar-ho estar i viure com sempre ha viscut, que de fet, no cal el Google per a consultar el diccionari, per exemple.

Els butlletins de les entitats son la seva viva història a través dels temps i van significar un nexe social molt important, i una font d'informació en èpoques en que aquesta no estava tant a l'abast. Moltes excursions i sortides de tota mena s'havien inspirat en pàgines de butlletins d'altres entitats.
No fa gaire encara hi havia al local social una taula amb els darrers números dels butlletins d'altres entitats de tot Catalunya, a disposició dels socis. Era costum que les entitats s'enviessin entre elles llurs butlletins.

La nova Junta, que s'ha estrenat dos mesos abans de l'esclat de la pandèmia, ha pres aquesta decisió, per a mi, encertada. Que l'onada de creixement dels contactes virtuals que el virus ha imposat hagi empès en la presa de decisió és només un ítem d'oportunitat - si ho ha estat- per a engegar una nova etapa que era ja del tot necessària. El cost del butlletí imprès era excessiu ja fa uns quants exercicis i això ho entenem tothom o gairebé.

I ara cal aprofitar la "nova" eina. El Butlletí digital permet allò que el paper no permetia: donar-li la extensió que es vulgui, recollir tot allò que ens interessi, en definitiva, convertir-lo en una potent eina de relació social i debat, quan aquest s'escaigui. Això, només depèn de nosaltres.

 

1 comentari:

Joan Antoni ha dit...

Sí, els butlletins en pdf estalvien molts diners a les entitats. Jo també en rebo del Col·legi de Metges al qual pertanyo, però sempre m'he preguntat, perquè un pdf de la revista de paper?. Si es decideix usar les noves tecnologies, perquè no un format més tipus web per exemple?.

Sempre un plaer llegir el teu blog