dilluns, 19 d’octubre del 2009

1938 - 2009

1938








13 comentaris:

Clidice ha dit...

La primera em caldria rumiar-ho, sobre la segona n'estic convençuda :)

Júlia ha dit...

És certa la laïcització progressiva de la societat, de forma natural hi anirem arribant, però sembla que els poders públics també volen fer 'pasqua' abans de 'rams' i accelerar el procés, tot plegat forma part dels temps que vivim. Cal dir que l'obligatorietat de canviar la toponímia en temps de trasbals no sembla que hagi tingut massa èxit en els nostres dies, pocs pobles han prescindit dels seus 'sants' en el nom, encara que, qui sap com acabarà tot plegat...

El tema no és senzill

M. Antònia ha dit...

Aquestes festes perduren des dels temps més llunyans i a quasi totes les latituts, van canvian de nom segons qui mana. Encara tenim les dates d'abans i després de Crist, regeixen en el món "comercial", encara que alguns dintre del país, conserven els seus calendaris: nepalessos, jueus, musulmans, xinessos, japonessos i els que em deixo...

M. Antònia ha dit...

El primer sembla trucat si l'engrandeixes. Penso que abans de la guerra, van canviar els "sant" per altres noms. No sé si aquí va ser Roses per St.Feliu

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Si M.Antònia, Sant Feliu va passar a ser Roses del Llobregat. Sant Boi de Llobregat, va passar a ser Vilaboi, Sant Andreu de la Barca, Aigüestoses de Llobregat, etc. etc. Si en vols més, vés a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Canvis_en_la_topon%C3%ADmia_municipal_de_Catalunya_durant_la_Guerra_Civil_Espanyola.
Evidentment, totes dues imatges son muntatges fotogràfics que, crec, serveixen per a mostrar un cert paral·lelisme, al meu entendre, gens esperançador.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Clídice, constato que, si només he aconseguit això que dius, el meu muntatge fotogràfic ha fracassat.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

No sé que dir-te, Júlia, en relació a la que dius progressiva laïcització de la societat.
Jo el que aprecio és una teòrica substitució de Déu per tota una colla de deus menors.

Clidice ha dit...

és que és el que li dius a la M. Antònia. Canviar noms de llocs que originàriament es deien així em sembla estúpid, ara, canviar el nom dels dies de festa no me'n sembla tant, com no estaria de més asseure's i fer un calendari de festes més assenyat. Al cap i a la fi el Nadal només el celebren els catòlics no?

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Jo crec que no, Clídice. El Nadal, com bé saps, el celebren els creients cristians en general, no tant sols els catòlics.
I els no creients que son de la nostra cultura. Cadascú, tant se val, a la seva manera.
Determinats noms, més enllà de l'intrínsec valor religiós que puguin tenir, absolutament respectable, son referents culturals. I jo crec que s'ha de ser respectuós igualment amb els nostres referents culturals: els referents son el punts de la rosa dels vents que ens orienten en el nostre camí d'exercici de llibertat personal i col·lectiva.
A menys que es rebutgi o menystingui la pròpia cultura com va passar amb els noms el 38 i com passa ara, el 2009.
Així ho crec jo.
Salutacions.

Clidice ha dit...

En el fons tant li fa, perquè dir-ne festes d'hivern en comptes de Nadal és fer el mateix que van fer els cristians amb el nom que tenien aquestes dates en el calendari romà, i el mateix que van fer els romans amb el nom que tenien aquestes dates en el calendari iber (per exemple). Són dates que se celebren des del principi de la humanitat i el cristianisme, a poc que me'n recordi, no abarca tant ;) de tota manera poc que m'hi barallaré jo. L'única esperança que tenia era que, si li canviaven el nom, m'estalviava d'anar a algun d'aquests dinars poca-soltes a casa d'algun parent que no em venia de gust. Caxis! :D

Júlia ha dit...

Penso com la Clídice, res no és etern ni immutable, també el cristianisme va 'refregir' la tradició anterior. Amb religió o sense, les estacions canviaran igualment. Una altra cosa és que les coses es facin per decret o per 'costum'.

Sobre deus menors i majors, els menors sempre han tingut més èxit que els grans, fa anys i encara ara s'identificaven amb devocions concretes a sants d'història dubtosa, que també expliquen que no són sinó relectures de les petites divinitats ancestrals.

Imma Cauhé ha dit...

El Nadal és el solstici d’hivern. Realment es celebra a totes les cultures, és més, el naixement de Jesús era una altre data i la van canviar al 25 de desembre precisament per fer-la coincidir amb el solstici, festa que celebraven moltes cultures anteriors.
Referent al nom de Sant Feliu de Llobregat, molt temo que alguns polítics volen tornar a nomenar-la Roses de Sant Feliu.
Jo crec que es molt trist que ens avergonyim de les nostres tradicions i optem tant alegrament per acceptar les de fora (exem. Halloween i no tot Sants) . I ja està bé de canviar noms de carrers cada cop que canvien els polítics.
Per què sempre creiem que nosaltres sóm millors que els anteriors?

Francesc Puigcarbó ha dit...

qui pocas feina té el gat pentina diu en Basté, i és ben cert, m'ha fet molta gràcia el comentari que m'ha deixa't na júlia de l'Empar Moliner i el ramadà. Amb la de problemes reals i apressats que tenim com podem perdre el temps amb aquestes bajanades?