diumenge, 18 d’abril del 2010

Perplex i divertit

Hi ha tants fenòmens de la naturalesa que no he vist mai d’aprop!
De l’aprop que es puguin veure, és clar.
I l’erupció d’un volcà n’és un.
La imatge és de www.terra.com.
Aquests dies em miro entre entre perplex i divertit tota el que envolta el núvol de cendres provocat per l’erupció d’aquest volcà islandès, de nom impronunciable per a mi i escribible tot just lletra a lletra. Vaja, aquell volcà islandès.
Perplex per les imatges que podem veure del fenomen, que ens traslladen una vegada més, al menys a mi, a aquella sensació de petitesa, de desemparament, davant un fet així, alhora que d’admiració pel fenomen en ell mateix: tot a la terra és “viu”!


Sembla que el núvol afectarà ja avui l’espai aeri peninsular i baleàric i, per tant, també al trànsit aeri d’aquesta zona. El camí fet pel núvol l’he vist, gràcies a una notícia de Vilaweb, en un gràfic amb moviment elaborat per la universitat de Aahrus, a Dinamarca.

I divertit també, en constatar com un fenomen natural, que sembla ser que no ha causat cap víctima, fa anar de corcoll a totes unes societats tant acostumades a tirar pel dret, com si fos la natura qui s’hagués de plegar als seus desitjos i dèries.
Així, mercès al volcà, podem conèixer la xifra –com qualificar-la?- de vols que s’enlairen a Europa cada dia: uns 29.000. I és clar, el merder és de pronòstic reservat.
Amb la inestimable col·laboració dels mitjans d’informació menys seriosos, entre els quals la nostra inefable TV3, capaç d’esmerçar ahir quinze minuts de rellotge d’un telenotícies, per a que els corresponsals ens diguessin l’afectació a Frankfurt, Paris, Barcelona, Alguaire, Reus, Girona,…(me’n deixo algun?).

No menys divertit em sembla que, ara també, i com a efecte “col·lateral” –parauleta de moda- surti novament i per comparança amb el núvol de cendres, els “núvols” de contaminació atmosfèrica que signifiquen els 29000 vols diaris europeus. Un problema tanmateix, però que s’obvia ràpidament, no fos cas que es posés en risc anar a passar el cap de setmana a Londres o a París.

D’aquí uns dies, no se sap quants, el núvol s’esvairà i tot seguirà igual. 
Però que sàpiguen els que estan legítimament preocupats per la contaminació dels avions, que a Catalunya hi ha uns inefables personatges polítics que tenen la solució: limitar la velocitat dels avions a 80 km/hora. I, a més, s’estalviaran accidents, diuen. Que un avió no pot volar a 80? 
I què? 

4 comentaris:

Clidice ha dit...

hahahaha l'ombra d'en Saura és tan allargada com el núvol de cendra uuuuuuuuuh ;)

si, penso que un respir en la contaminació provocada pels avions no ens anirà gens malament, llàstima que totes aquestes pèrdues el més probable és que les acabem pagant els altres. I llàstima que a mi si que m'agrada anar "pels puestus" en avió :)

Gatsaule ha dit...

Et veig endarrerit, que no saps que amb l'arribada de les eleccions això del límit dels 80 ja s'està posant en dubte?

Així que potser si fan el límit variable, llavors els avions ja puguin volar......

I si anessim tots a peu, ni accidents ni contaminació!

Xiruquero-kumbaià ha dit...

És clar Clídice que ho pagarem tots, que les pèrdues de les companyies son astronòmiques.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Ep Gatsaule, que el límit variable sempre el fan a la baixa!