dimarts, 4 d’agost del 2015

"El Hombre y la Tierra"

Aquests dies, cap a quarts de tres, per la segona cadena de TVE, fan capítols de la sèrie "El Hombre y la Tierra", que tant ens va embadalir a la gent de la meva generació.
Avui l'he vist per primera vegada amb gran plaer. Plaer de tornar a veure aquelles filmacions pioneres en el gènere i per la inevitable recordança d'aquell temps passat.
Anys a venir d'aquell temps, el gènere ha sofert, -més ben dit, gaudit- d'una evolució tecnològica evident, però és ben cert que hi va haver un abans i un després de Fèlix Rodríguez de la Fuente i el seu "El Hombre y la Tierra".
I com em va fer treballar amb el diccionari castellà-català per a conèixer els noms de les bestioles!
M'agrada veure que coses rellevants no quedin definitivament a l'oblit, arrossegades pel vertígen de les novetats, tant sotmeses actualment a l'excés d'immediatesa.
L'emissió de la sèrie en aquestes dates tal vegada sigui pensada per a omplir espais de programació estivals, però indubtablement, omplir per omplir, si fos el cas, no treu que la elecció feta sigui un gran encert.
No fa gaire, per cert, que em vaig alegrar de veure que a Catalunya algú es va prendre la molèstia, per així dir-ho, de recordar en forma de monument a Fèlix Rodríguez de la Fuente. Va ser al terme de Campelles, a l'ermita de Sant Antoni, damunt Ribes de Freser, de la que vaig parlar en la meva darrera entrada.
Una mica enlairat damunt l'aparcament que hi ha abans d'arribar a l'ermita -un encert que fa que l'entorn de l'ermita no es vegi perjudicat pels cotxes- hi ha un monòlit de pedra en recordança d'ell. Com sempre, algún brètol s'ha ocupat de trencar-li el nas, però això ja forma part del "això és el que hi ha", però la resta del monument està força ben conservat.
Ignoro de qui va ser la iniciativa, però sigui de qui sigui només puc si no aplaudir-la.

La dedicatòria diu així:
"Félix Rodríguez de la Fuente,
per tu coneixem més la natura.
Gràcies.
10-4-87"

4 comentaris:

Ramon ha dit...

Bravo per la teva referència. Fèlix Rodríguez de la Fuente ens va descobrir moltes de les meravelles de la fauna ibèrica a través dels seus fantàstics reportatges i de la increïble Enciclopèdia Salvat de la Fauna, que es va vendre com l'aigua en fascicles setmanals fins completar 12 volums. Molts el recordarem i l'enyorarem sempre pel que va tenir de pioner en la divulgació dels seus coneixements. Bravo també per la tve2 per donar-nos l'oportunitat de revisar ara mateix la seva obra fantàstica.

Ramon ha dit...

Per cert, no fa gaires setmanes, en una visita al zoo de Barcelona amb els meus néts, vaig retrobar-me amb el monument dedicat a ell, davant mateix de l'espai on hi ha els llops. Vaig explicar-li al nét gran, qui va ser i que va fer Rodríguez de la Fuente. Espero que més endavant també disfruti amb la seva obra.

Joan Antoni ha dit...

En Fèlix no només ens il·lustrà amb la diversitat de les espècies vivents a Ibèria i també en altres indrets, sinó que, sense dir-ho explícitament perquè l'època no ho permetia, ens endinsà ens els conceptes darwinians de l'evolució de les espècies.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Ramon, Joan Antoni, ben cert el que dieu,i precisament per això em va resultar tant plaent de veure que en un racó del Pirineu català, hi ha un monument a la seva recordança.