dilluns, 18 de juliol del 2016

L’Exèrcit, estructura d’estat.

Per a tirar endavant un projecte te l’has de creure. Has de creure que la virtualitat pots transmutar-la a realitat el més reeixida possible.
Has de tenir mentalitat d’allò que vols assolir.

Fer volar coloms, espantant-los només picant de mans quan estan enfeinats en endrapar les molletes del terra és molt senzill, és molt fàcil. I fins i tot té un punt d’estètic veure com els coloms descriuen cercles tot batent les ales en fugir del que perceben com a perill. Bo i fet, el carallot es queda d’allò més satisfet. I ja està.

Però fer les coses seriosament és molt més difícil, cal fer menys soroll i tenir un convenciment ben ferm i assentat damunt conviccions, tenir mentalitat de.

Mentalitat d’estat si el que realment es vol és crear un estat i no només fer volar coloms. I crear de bell nou un estat no és tasca gens senzilla. Cal un fort convenciment i per damunt de tot saber què és un estat. I quines estructures li’n son imprescindibles.

Lamentablement, no tenim mentalitat d’estat. I sense mentalitat d’estat no tindrem estat. És trist, però és així.

Fa ben poc es va celebrar el 33è aniversari de la creació de la moderna policia catalana, els Mossos d’Esquadra, que no quedaran desplegats per tot el territori català fins el 1994. Una estructura d’estat fonamental.
M’hagués agradat veure, com m’hagués agradat veure-ho en aniversaris anteriors, comunicats de partits i institucions als mitjans de comunicació felicitant als Mossos, felicitant-nos-en, d’un terç de segle de la nostra policia.

Però no. Ans al contrari. Coneixeu algun país de l’entorn democràtic europeu, al que diem que volem inserir el nostre futur(?) estat, que hagi denostat tant i tant la pròpia policia en tant pocs anys?
El sector sanitari ha comès i cometrà errors. Però no se’ns acut de denostar tot el sistema. I qui diu el sistema sanitari diu tots els col·lectius al servei dels ciutadans.

La darrera i patètica mostra que no tenim mentalitat d’estat, repeteixo, patètica, és la recent aprovació pel Parlament de la moció per a “desmilitaritzar Catalunya”.
Tornem-hi: algun parlament democràtic europeu aprovant una moció per a “desmilitaritzar” el seu estat?
Alguna moció d’algun parlament d'un estat europeu per a menystenir, per a gairebé ofendre les seves forces armades?
caça-bombarder F-18 de la força aèria espanyola

Que la moció hagi estat presentada per la Cup no té res d’estrany, doncs és congruent amb el tarannà antisistema de la nova Fai del segle XXI. I cap sorpresa el vot favorable dels seus “germanets” de Catalunya sí que es pot.
Però que l’hagi votada a favor Junts pel Sí és una mostra més, tal vegada la definitiva, que la representació de la ciutadania catalana que és el Parlament, admet “de iure” allò que vèiem “de facto”: no hi ha mentalitat d’estat.

I sense mentalitat d’estat no hi haurà estat. Només fer volar coloms.

Lamentable, però és així.

4 comentaris:

esparver ha dit...

A vegades penso que són un país de menors d'edat.

Una de les coses bones de la independència és que hauriem de deixar de ser-ho.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Ja és curiós, Esparver. No sé si som un país de menors d'edat- no vas pas gaire desencaminat- ,però certament és curiós que en una població envellida hi hagi tants menors d'edat.

Salvador ha dit...

Estic molt d'acord amb tu Xiruquero, i penso que si no ho encarrilem millor tot això de la independència acabarà descarrilant.
Ara mateix veig molta confusió en com s'ha d'actuar de manera contundent davant les contínues dificultats que l'estat espanyol anirà posant continuament.
Si no hi ha una unanimitat a voler tots un mateix objectiu "la independència", no l'assolirem.
I més quan veus el discurs erràtic dels Podem o del Catsiqueespot, que sempre toquen campanaes i mai es defineixen, penso que tot plegat pot fracassar.
Es una llàstima, però és un risc real que no sé si sabrem encara prou bé.
Que Déu faci més que nosaltres.
Una abraçada

Gatsaule ha dit...

Avui l'has clavat, Xiruquero!! Perquè no és només la policia, si no tot el sistema de funcionariat de la Generalitat que es manté intacte tal qual va venir traspassat de l'Estat, sense que cap govern ni de CiU, ni Tripartit hagi estat capaç de modernitzar!

Tristos preveres...