dijous, 25 d’octubre del 2007

Doneu-me un cop de mà.




Aquest arbust no sé què és.

És molt possible que l'hagi vist moltes vegades i no m'hi hagi fixat. Segurament.


El fet és que aquestes darreres setmanes l'he vist en un parell d'ocasions i els companys no me'n saben dir el nom.


He mirat a un parell de llibres que tinc, crec que prou bons, un dels quals té moltes fotografries en color, i no l'he sabut trobar. Potser perquè retraten molt les flors i no gaire els fruits.

Dic arbust, si bé no sé ben bé si li escau aquesta classificació. Prop d'Arbúcies, a zona humida, a prop de torrents, en vaig veure uns quants exemplars, alguns dels quals feien quasi dos metres d'alçada.


El darrer, el de les fotografies, és molt més baix i l'he fotografiat a Collserola, també en zona humida. Cirda molt l'atenció les tiges vermelloses i els fruits posats com si fos un gotim de raïm.

Sabeu què és ?


Gràcies.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola!
em sembla que es Phytolacca americana, una planta originària d'Amèrica (al·lòctona) que apareix espontàniament en alguns indrets, naturalitzada.
Si busques a google el nom llatí, trobaràs moltes imatges i pots comprovar-ho tu mateix.
En aquesta adreça pots trobar la descripció d'aquesta planta a un herbari virtual de les Illes:
http://herbarivirtual.uib.es/cat-med/especie/4730.html
..i ànims en la teva lluita contra l'extinció, jo també pertanyo a la teva espècie !
Clara

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Clara,
no hi ha cap dubte. És aquesta Phytolacca americana. És curiós com el nom de "raïm de guilla" m'ha ressonat del passat, però en canvi no sabia el que era.
Et quedo molt agraït pel teu ajut.
Havia consultat l'herbari virtual de la Universitat de les Illes, però en no saber-ne ni el nom popular ni el científic no me'n vaig sortir, com em va passar amb altres webs de botànica. Ara ja el tinc als "preferits".
Encantat de saber d'una altra membre de l'espècie...!
Novament, gràcies!!

Joan Vicenç ha dit...

Fa un moment t'he enviat un missatge on et dic que també em sembla la Phytolacca americana.
Salut.

Júlia ha dit...

Eureka!!! Per cert, una vegada en posessió de la filiació vegetal, he tafanejat per les webs diverses i m'he ensopegat amb què la Phytolacca aquesta és una planta colonitzadora que, amb d'altres, estant intentant erradicar en alguns indrets per a recuperació de les autòctones. Un símbol social, la planteta???? Un sim-bolet?

albert ha dit...

Així que al final és americana, ves a saber doncs quant temps fa que roda per aquí. Llavors es planteja un altre dubte: si fa bastants segles que s'ha establert, no passaria a ser una planta autoctona? Es curiós aquest tema perque si estudies torberes de la peninsula trobaràs pol·len d'especies que actualment es considerarien exotiques pero que eren autoctones fa temps...

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Hola Albert, tens raó de plantejar si ja es pot considerar "d'aquí" aquesta planta (com tantes d'altres). El tomàquet, tomaca, tomata, ja és ben nostre, oi?
Salutacions.